Verhalen uit De Wulverhorst

Nieuw concept: de vrijwillige buurtcoördinatoren

Secretariaat
In een levendig Oudewater waar plannen en ideeën volop borrelen, spelen Linda Mol (coördinator van het Touwteam) en Zef van Engelen (lid van de Denktank) een belangrijke rol. Als aanjagers van het nieuwe concept ‘de buurtcoördinatoren’ zorgen ze ervoor dat bewoners elkaar vinden en kunnen helpen. ,,Alleen samen kunnen we echt iets voor de buurt betekenen”, benadrukt Linda.

Linda Mol en Zef van Engelen zetten zich vanuit het Touwteam en de Denktank in om buurten sterker en meer verbonden te maken. Het Touwteam richt zich op het verbinden van inwoners, het uitbreiden van iemands netwerk en het helpen om de weg te vinden naar passende zorg, terwijl de Denktank de ideeën en wensen vanuit de gemeenschap verzamelt en vertaalt naar een plan.
,,De Denktank is het denkorgaan binnen De Wulverhorst en komt met ideeën vanuit de gemeenschap. Samen met Het Touwteam hebben zij ervoor gezorgd dat het project buurtcoördinatoren tot stand is gekomen. Samen met de buurtcoördinatoren komen we tot een zo goed mogelijk plan voor iedere buurt”, vertelt Linda.

De buurtcoördinatoren

Nederland heeft steeds meer ouderen en steeds minder jongeren. Dit betekent dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Dit komt mede door een groeiend tekort aan zorgverleners, een afname van het aantal verpleeghuisplekken en de grote vergrijzing die op ons afkomt.
Er is vaak veel bereidheid om elkaar te helpen, maar buurtbewoners zoeken elkaar nog niet even gemakkelijk op. De generatie die in de komende jaren meer hulp nodig zal hebben, is gewend om dingen zelf te doen en vraagt niet snel om hulp.
De buurtcoördinatoren vormen hiervoor een nieuw concept in verschillende wijken in Oudewater. Buurtcoördinatoren zijn de verbindende schakel tussen bewoners en organisaties zoals De Wulverhorst of gemeenten. Ze luisteren naar wat er speelt in de wijk, maar bovenal verbinden zij buurtgenoten wanneer de een wat voor de ander kan betekenen.
,,De buurtcoördinatoren zijn de ogen en oren van de wijk”, legt Linda uit. ,,Wij ondersteunen hen door samen te kijken hoe wij de rol van buurtcoördinator in hun buurt op kunnen zetten. Daarnaast zijn wij er als Touwteam wanneer een buurtcoördinator er zelf niet uit komt.” Zef beaamt dat: ,,De coördinatoren gaan aan de slag om meer verbinding in hun buurt te realiseren. Wat is daarvoor nodig is? Het antwoord daarop is in elke buurt anders.”

Van idee tot uitvoering

,,Bij het starten van ons project dachten we dat de bewoners van de Leeuweringerstraat al goed met elkaar verbonden zijn. Tot onze verbazing bleek dit helemaal niet het geval. Marjolijn Bolsius, de buurtcoördinator van de Leeuweringerstraat, besloot hierop actie te ondernemen door een koffieochtend te organiseren bij pizzeria Voldaan. Ongeveer vijftien mensen namen deel aan deze bijeenkomst. Het werd meteen duidelijk dat er in de wijk een grote behoefte was aan meer verbinding tussen de bewoners", vertelt Linda.
De koffieochtend gaf mensen de kans om elkaar beter te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Dit gebeurde eerder niet vaak. Bewoners kenden elkaar, ondanks dat ze dicht bij elkaar woonden, vaak niet goed. Deze bijeenkomst heeft de onderlinge banden tussen de bewoners versterkt en de wijk meer verbonden. Doordat men elkaar nu beter kent, durft iemand sneller de ander om een gunst te vragen.
 

Eigenschappen buurtcoördinator

Enthousiasme is een belangrijke eigenschap voor deze rol, maar het helpt ook als je betrouwbaar, flexibel, bereikbaar, benaderbaar en behulpzaam bent. Niet te vergeten; het is best handig als je de buurt een beetje kent. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn, zolang je maar duidelijk communiceert. De inzet van een buurtcoördinator zorgt ervoor dat bewoners weten dat ze iemand kunnen bellen als ze ergens meezitten.
Linda en Zef benadrukken dat de kracht van hun werk in samenwerking ligt. ,,We hebben hetzelfde doel: de buurt meer verbinden en zorgen voor elkaar”, vertelt Zef. ,,Samen met het Touwteam zijn we ermee aan de slag gegaan en de buurtcoördinatoren zijn daarbij de verbinders tussen bewoners. Iedereen heeft een eigen rol, maar we werken samen als één geheel.”
 

Toekomst vol kansen

Hoewel Linda en Zef al trots zijn op wat ze hebben bereikt, zien ze nog genoeg kansen om nog meer buurten verder te versterken. ,,Ik droom ervan dat iedere bewoner zich onderdeel voelt van wat hier gebeurt”, zegt Zef. ,,Dat ideeën niet alleen van een klein groepje zoals de Denktank komen, maar echt van iedereen zijn.”
Linda sluit zich daarbij aan: ,,We willen nog meer mensen bereiken, vooral de bewoners die vaak wat meer terughoudend zijn in het vragen van hulp. Iedereen moet zich gezien voelen.”

Heb je zelf ideeën of ben je enthousiast geworden om vrijwilliger te worden? Bel Linda of Caroline van Het Touwteam 0348-562214 of mail naar vrijwilligers@wulverhorst.nl. Samen kunnen we kijken naar de verschillende mogelijkheden die er liggen binnen De Wulverhorst.