Verhalen uit De Wulverhorst

Het leven op kleinschalig wonen

In verband met de opleidingsstage van Cindy Valkenburg in de thuiszorg, neem ik haar als coördinerend verpleegkundige waar op de afdeling kleinschalig wonen. Het is voor mij best een ding om mijn eigen afdelingen los te laten, maar het is tegelijk een verrijking om nu te mogen ervaren hoe het leven is op kleinschalig wonen.

Er wonen mooie mensen, allen met een vorm van dementie. En wat een toppers werken op de woningen - ieder met zijn eigen expertise – ze vullen elkaar aan waar nodig. Ik zie hoe mooi zij inspelen op de behoefte van deze cliënten. Ze staan relaxt in hun werk en dragen dit zo over op deze cliëntengroep. Elke dag maken zij er weer iets gezelligs van.
 
Pannen op tafel
Op woningen de Zwaan en Grutto is weer voorzichtig gestart met het koken. Op de Uiver en Fuut waren zij daar al even eerder mee gestart. Door corona was dit  letterlijk op een laag pitje gezet. Ik zie gelijk dat cliënten weer druk zijn met het schillen van de aardappels, dat er iemand even door de keuken loopt en voorzichtig onder de deksel van de pannen gluurt om te kijken wat er die avond op tafel komt. Mooi om te zien dat het loopt zoals het dagelijks leven hoort te zijn.

Herinneringen
Precies in de weken van mijn komst op kleinschalig wonen is er een start gemaakt met de inrichting van de belevingsgerichte gangen. Hier is een heel traject aan vooraf gegaan met een projectgroep die zich hierin heeft verdiept. Ik heb zelf niet in deze groep gezeten en heb nu het idee dat ik nu mag pronken met andermans veren.

De wanden in de binnengang naar kleinschalig wonen zijn beplakt met prachtig foto’s van gevels van bekende panden uit Oudewater. Ik zie hier mensen doorheen lopen en af en toe eens stilstaan om het hierover te hebben; herinneringen worden opgehaald. Ook de rondgangen zijn prachtig beplakt met groen en bloembakken met in iedere gang een eigen tint aan bloemen. Zo is elke gang te herkennen aan zijn eigen bloemenkleur. Al met al voor mij een mooie ervaring om mee te mogen maken.

Jose Boere,
Coördinerend verpleegkundige

Op de foto: mevrouw Anbergen van woning De Zwaan