Verhalen uit De Wulverhorst

Met een horloge om, persoonlijke zorg ontvangen

Steeds meer ouderen, een stijgende levensverwachting en zorg die steeds duurder wordt. Om in de (nabije) toekomst de zorg bereikbaar te houden voor iedereen, moeten én kunnen dingen anders. In 2022 doet Eujessika Roriques uit Brazilië In De Wulverhorst onderzoek naar het gebruik van technologie in de zorg. Zij kwam hier terecht via de stichting Vamos Schipluiden.

Eujessika is (doet) onderzoek aan Center for Strategic Technology in Health from State University of Paraíba. Een aantal jaar geleden heeft ze daar met een onderzoeksteam een monitoringssysteem ontwikkeld om meer te leren over gezondheidsindicatoren. Voor dit systeem dragen – in het dit geval - ouderen activiteitenhorloges. De informatie van deze horloges wordt gekoppeld aan een systeem, waarin deze gegevens worden geanalyseerd.

Het monitoringssysteem dat ontwikkeld is in Brazilië kan op basis van deze gezondheidsindicatoren voorspellingen doen over de toekomstige gezondheid van de cliënt. “Hierdoor kan je preventieve maatregelen nemen, om zo de gezondheid te beschermen”, legt Eujessika uit. “Als iemand bijvoorbeeld meer dan twee keer per nacht wakker wordt, kan dit duiden of prostaatproblemen of diabetes. Door dit eerder te weten, kan je beschermende maatregelen nemen. Hierdoor blijven mensen in de toekomst langer gezond, bespaar je geld en kan je dus blijven zorgen voor elkaar.”

Ervaring

Meerdere bewoners van De Wulverhorst doen mee aan het onderzoek. Zij dragen 7 dagen achter elkaar, 24 uur per dag, een activiteitenhorloge. De eerste groep heeft het onderzoek net afgerond. Eujessika: “Zij hebben het allen als positief ervaren. Dat is fijn om te horen. Het gaat ons niet alleen om de resultaten maar ook om de ervaring van de gebruikers. Het moet draagbaar zijn.” Mevrouw van Druten is onderdeel van de tweede groep die een horloge draagt. Eujessika komt persoonlijk naar mevrouw toe om het horloge om te doen. Een beetje onwennig is het wel, maar mevrouw van Druten is enthousiast over het onderzoek. “Ik ben altijd bereid om iemand te helpen. Ik hoop dat ze hiervan leren en dat het van nut kan zijn voor de zorg.”